BBQ stofzuiger ideaal voor het schoonmaken van de BBQ

Ook een barbecue dien je af en toe even goed schoon te maken, zeker wanneer de beluchting vol zit met as. Na een avondje lekker barbecueën laat de je barbecue lekker afkoelen, maar wanneer je de volgende keer de barbecue weer aan wilt steken kom je erachter dat er toch nog wat as onderin ligt. Vaak kun je het meeste van dit as verwijderen door de beluchting open en dicht te doen. Het as valt vervolgens in de opvangschaal (die vaak veel te klein is) en deze kun je dan weer de deponeren in de afval container. Soms wel een gedoetje en het wordt vaak ook nog een zooitje, toch is er een hele makkelijk oplossing: de BBQ stofzuiger.

bbq stofzuiger
De kooltjes kunnen nog heel lang na smeulen, gebruik dus uitsluitend een stofzuiger die geschikt is voor hitte!

Met een BBQ stofzuiger kun je vrij eenvoudig de barbecue stofzuigen. Een BBQ stofzuiger is geen normale stofzuiger, maar vaak een simpele stofzuiger met een metalen opvang. Deze metalen opvang zorgt ervoor dat de stofzuiger bestand is tegen warmte. Het gebeurt namelijk vaak dat er toch nog een heet kooltje in het as smeult en wanneer deze opgezogen wordt door een normale stofzuiger, kan dit de stofzuiger vernielen. Kies daarom altijd voor een stofzuiger die ook as opzuigend is. Hieronder laten we zien zo’n stofzuiger werkt en hoe je vrij eenvoudig de barbecue kunt schoonmaken.

Hoe je BBQ schoonmaken met een stofzuiger

Het schoonmaken van de BBQ is vrij eenvoudig, zeker met een goede BBQ stofzuiger. We raden altijd aan de barbecue te stofzuigen wanneer deze volledig afgekoeld is, ook al is de stofzuiger tegen warmte bestand. Doe dit dan wanneer je de barbecue gaat gebruiken of wanneer je deze weer opbergt. Het stofzuigen werkt vrij simpel, stekker in het stopcontact, rooster van de bbq en stofzuigen maar.

Is de barbecue stof vrij dan kun je aan de bak! Het enige wat nog schoongemaakt dient te worden is het rooster. Het rooster is ook vrij eenvoudig schoon te maken en dit doe je gewoon op de hitte van de bbq, zonder gekke middeltjes of schoonmaak trucjes te gebruiken. Dit doe je als volgt:

  1. Haal het bbq rek uit de barbecue
  2. Vul een firestarter (ook onmisbaar) met kolen
  3. Leg wat aanmaakblokjes in de bbq en stek deze aan
  4. Zet de fire starter aan en wacht tot de kolen goed aan staan (in ongeveer 10 minuten)
  5. Verspreidt vervolgende kolen in de barbecue en leg het rooster er op
  6. Doe de klep van de bbq dicht en wacht even een minuut
  7. Nu is het rooster heet genoeg en kun je vrij eenvoudig het rooster schoonmaken met een bbq staalborstel

Door de warmte van de barbecue worden de aangekochte resten verhit. Vaak gaat het om vleesresten waar veel vet inzit en doordat deze gaan smelten kun je ze vrij makkelijk verwijderen met een staalborstel. Ook zijn er nog veel meer handige trucjes met schoonmaakmiddelen, maar zelf vinden wij dit de beste manier om het rek van de bbq schoon te krijgen. Dit is ook de makkelijkste manier want de barbecue moet toch weer aan! Wil die andere trucjes proberen, bekijk dan onderstaande video:

Welke barbecue stofzuiger kun je dan gebruiken?

Heb je een bouwstofzuiger dan zou je deze kunnen gebruiken, wel is het belangrijk dat het model bestand is tegen hitte en as zuigend is. Weet je dit niet zeker dan kun je ook gewoon een aszuiger kopen. Aszuigers zijn vaak laaggeprijsd en zijn ideaal om erbij te hebben. Zo zijn ze erg compact en licht, hierdoor makkelijk in gebruik en op te bergen. Ook hebben dit soort modellen vaak een blaasfunctie wat ook handig kan zijn, voor de schoonmaak of voor het aanblazen van de bbq (Win-win)! Bekijk hieronder een top 5 met handige stofzuigers die geschikt zijn voor de barbecue:

Eurom Force Ash Cleaner

#1 Eurom Force Aszuiger

De Eurom Force Aszuiger is geschikt voor het opzuigen van as tot 60 °C. Met een gewicht van 3kg is de stofzuiger ook vrij licht en makkelijk in gebruik. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 15 liter en heeft geen blaasfunctie.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€72,00)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Einhell TC-AV 1620 DW

#2 Einhell TC-AV 1620 DW

De Einhell TC-AV 1620 DW is geschikt voor het opzuigen van as tot 40 °C. Met een gewicht van 4,53 kg is de stofzuiger ook vrij licht en makkelijk in gebruik. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 20 liter en heeft een handig blaasfunctie.

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Karcher AD4 Premium

#3 Karcher AD4 Premium

De Karcher AD4 Premium is geschikt voor het opzuigen van as tot 40 °C. Met een gewicht van 5,3 kg is de stofzuiger best zwaar, maar de stofzuiger is voorzien van wielen. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 17 liter, heeft geen blaasfunctie, maar wel een handige functie waarbij de stofzuiger zijn zelf kan reinigen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€119,29)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Eurom Force 1218 Ash Cleaner Metal

#4 Eurom Force 1218 Ash cleaner

De Eurom Force 1218 Ash cleaner is geschikt voor het opzuigen van as tot 40 °C. Met een gewicht van 3 kg is de stofzuiger vrij licht, ook is de stofzuiger is voorzien van wielen. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 18 liter en heeft geen blaasfunctie.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€56,00)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Powerplus POWX308

#5 Powerplus POWX308

De Powerplus POWX308 is geschikt voor het opzuigen van as tot 60 °C. Met een gewicht van 5,9 kg is de stofzuiger best zwaar, maar de stofzuiger is voorzien van wielen. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 30 liter en heeft een handige blaasfunctie.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€69,99)
prf.hn (€79,95)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Let bij het kopen van een nieuwe stofzuiger ook altijd op de accessoires, functies en werking ervan. Zo kan het handig zijn wanneer je de asstofzuiger ook kunt gebruiken als een echte bouwstofzuiger. Zo zijn er verschillende bouwstofzuigers die ook as opzuigend zijn en ideaal te gebruiken zijn in je werkplaats. Bekijk hier ons overzicht met de beste bouwstofzuigers van dit moment.