Verschillende stofklasse bij een bouwstofzuigers

Veel bouwstofzuigers zijn voorzien van een bepaalde stofklasse. Deze stofklasse geeft aan voor wat voor soort vuil de bouwstofzuiger geschikt is. Zeker wanneer je veel werkt met fijnstof is het zeker aan te raden om te kiezen voor een stofzuiger met een minimale stofklasse van L. Dit houdt in dat de filter van de stofzuiger maximaal 5% stof doorlaat en geschikt is voor eenvoudige onschadelijke stoffen. Werk je met heel fijnstof of schadelijke stoffen dan kun je kiezen voor een stofzuiger met een hogere stofklasse. In dit bericht leggen we de verschillende stofklasse uit die een bouwstofzuiger kan hebben.

Stofklasse bouwstofzuiger
De filter van een bouwstofzuiger zit bijna altijd tussen het stofreservoir en motor van de stofzuiger.

Stofklasse L – Filtratie van > 95%

De laagste stofklasse die een bouwstofzuiger kan hebben is stofklasse L. Met stofklasse L heeft de stofzuiger een filtratie van maximaal 95%, dat houd in dat de stofzuiger maximaal 5% stof doorlaat. Simpel gezegd verlaat 5% van het opgezogen stof de stofzuiger weer tijdens het stofzuigen en wordt gewoon weer de lucht ingeblazen. Dit maakt een bouwstofzuiger met stofklasse L geschikt voor het stofzuigen van eenvoudige en onschadelijke stoffen. Denk hierbij aan zand, aarde, huisstof, houtsnippers en ander standaard materiaal. Mocht je de stofzuiger willen gebruiken voor stofafzuiging van bijvoorbeeld gips dan raden we deze stofklasse niet aan. Kies dan bijvoorbeeld voor een stofklasse M stofzuiger.

Voordeel van een stofklasse L is dat de stofzuiger een stuk goedkoper is. Ook zijn de filters van een stofklasse L wat makkelijker te reinigen. Bekijk hieronder de best beoordeelde bouwstofzuiger met stofklasse L:

Makita VC1310LX1

Makita VC1310LX1

De Makita VC1310LX1 is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil, water en as. Dit model is te gebruiken zowel met als zonder zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse L en is daardoor geschikt voor het opzuigen van eenvoudige en onschadelijke materialen en heeft daarmee een filtratie van >99%.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€364,89)
coolblue.nl (€366,00)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Stofklasse M – Filtratie van > 99,9%

Daarnaast zijn er ook bouwstofzuigers die geschikt zijn voor stofklasse M. Deze bouwstofzuigers zijn voorzien van betere filters en hebben een maximale filtratie van 99,9%. Dit houdt in dat minder dan 0,1% van het opgezogen stof de stofzuiger weer verlaat. Dit maakt de stofzuiger geschikt voor het opzuigen van bouw-, hout-, gips-, betonstoffen en andere materialen die schadelijk kunnen zijn bij het inademen hiervan. Bouwstofzuigers met stofklasse M worden bijvoorbeeld veel gebruikt als stofafzuiging van een schuurmachine. Bekijk hieronder de best beoordeelde bouwstofzuiger met stofklasse M.

Makita VC4210M

Makita VC4210M

Stofklasse M

De Makita VC4210M is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil, water en as. Dit model is te gebruiken zowel met zak als zonder zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse M en is daardoor geschikt voor het opzuigen van fijne bouwstoffen en onschadelijke materialen, de stofzuiger heeft met deze stofklasse een filtratie van >99%.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€627,79)
coolblue.nl (€682,00)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Stofklasse H – Filtratie van 99,995%

Hoewel een stofzuiger met stofklasse M minder dan 0,1% doorlaat is de stofzuiger niet geschikt voor gevaarlijke stoffen als asbest, schimmels of andere ziekmakende stoffen. Met de reden dat je gewoon niet in aanraking mag komen met dit soort stoffen. Ben wel op zoek naar een stofzuiger die dit soort stoffen wel op kan zuigen, dan dien je te kiezen voor een bouwstofzuiger met stofklasse H. Een bouwstofzuiger met stofklasse H heeft een maximale filtratie van 99,995%. Bekijk hieronder de best beoordeelde bouwstofzuiger met stofklasse H.

Metabo ASR 35 H ACP

Metabo ASR 35 H ACP

Stofklasse H

De Metabo ASR 35 H ACP is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil en water. Dit model is alleen te gebruiken met zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse H en is daardoor geschikt voor het opzuigen van schadelijke stoffen, de stofzuiger heeft met deze stofklasse een filtratie van 99,995%

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€915,99)
bol.com
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Zijn bouwstofzuigers zonder classificatie dan schadelijk?

verschil van filters bouwstofzuigers

Wanneer je geen schadelijke stoffen op hoeft te zuigen is het niet erg om te kiezen voor een bouwstofzuiger zonder stofklasse classificatie. Wil je de bouwstofzuiger bijvoorbeeld gebruiken voor het standaard klussen dan kan het zelfs interessanter zijn om te kiezen voor een stofzuiger zonder classificatie. De bouwstofzuigers die namelijk een stofklasse hebben zijn namelijk een stuk duurder en wanneer je de stofzuiger dan niet gebruikt voor professionele werkzaamheden dan is dit zonde van je geld. Daarbij zijn de bouwstofzuigers met goede filters vaak lastiger om schoon te maken en dien je af en toe het filter ook te vervangen, wat weer extra kosten met zich mee brengt. In de afbeelding hierboven zie je twee verschillende filters, bij de ene zie je een HEPA filter en bij de ander een zak die om de motor gaat. Deze filterzak is vrij makkelijk te vervangen en schoon te maken.

Ben je op zoek naar een stofzuiger voor het opzuigen van standaard vuil, kies dan voor een bouwstofzuiger zonder classificatie. Hieronder hebben we de beste bouwstofzuiger geselecteerd op basis van beoordelingen van consumenten. Zoals je kunt zien is de prijs van stofzuiger een stuk lager dan de andere bouwstofzuigers die een stofklasse hebben.

Nilfisk Multi II 30 T

Nilfisk Multi II 30 T

De Nilfisk Multi II 30 T is geschikt voor de fanatieke doe-het-zelver. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil en water. Dit model is alleen te gebruiken met zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€154,85)
coolblue.nl (€155,00)
Laatst gecheckt: 12 juni 2024 - 22:19

Tabel: stofklasse voor het soort werk

Stofklasse:Soort werkzaamheden
Stofklasse LStandaard bouwmateriaal als zand, aarde, huisstof of houtsnipper.
Stofklasse MBouw-, hout-, gips-, betonstoffen.
Stofklasse HVerwijderen van asbest, bacteriën, virussen, schimmels, cadmium, formaldehyde, kaliumdichromaat en andere kankerverwekkende stoffen.