Handig: Stofzuiger voor stofafzuiging schuurmachine

Geen tijd om te lezen? Bekijk de beste stofzuiger voor stofafzuiging bij Coolblue, de Makita VC4210M

Wist je dat je een bouwstofzuiger heel eenvoudig kunt gebruiken als stofafzuiging van allerlei soorten elektrisch gereedschap. In dit bericht laten we je zien hoe je een stofzuiger voor stofafzuiging schuurmachine kunt gebruiken. Het handigste is dat je hiervoor een bouwstofzuiger met geïntegreerde contactdoos gebruikt. Bouwstofzuigers die voorzien zijn van zo’n contactdoos gaan namelijk automatisch aan wanneer jij je gereedschap activeert. Ga je bijvoorbeeld schuren met je schuurmachine dan zuigt de stofzuiger automatisch het stof weg, zet je de schuurmachine uit dan gaat de stofzuiger ook automatisch weer uit.

Stofzuiger voor stofafzuiging schuurmachine
Hierboven zie je een Einhell bouwstofzuiger die aangesloten is op een Makita schuurmachine voor stofafzuiging

Waarom een stofzuiger voor stofafzuiging schuurmachine handig is

Door je bouwstofzuiger in te zetten als stofafzuiging kun je jezelf veel moeite besparen. Veel bouwstofzuigers een geïntegreerde contactdoos worden namelijk automatisch geactiveerd wanneer je het gereedschap aanzet. Je hoeft dus niet elke keer de stofzuiger aan te zetten wanneer je even een stukje hout wilt schuren. Het enige wat je hoeft te doen is de stofzuigerslang aansluiten op het gereedschap en de stekker van het gereedschap in de stofzuiger te doen. Let op: het gaat hier dan wel om bouwstofzuigers met een geïntegreerde stopcontact, de zogeheten bouwstofzuigers met stopcontact. Bouwstofzuigers die geen geïntegreerd stopcontact hebben kun je ook wel aansluiten, maar deze gaan niet automatisch aan wanneer je een zaag of schuurmachine aanzet.

Natuurlijk is het wel van belang dat zowel het gereedschap als bouwstofzuiger voor deze toepassing geschikt is. Het gereedschap kun je herkennen door het aan een stofzak of uiteinde waaruit het stof komt. Deze stofzak kun je verwijderen en vervolgens de stofzuigerslang hierop aansluiten. Bekijk hieronder de afbeelding om een idee te krijgen.

gereedschap met aansluiting voor stofafzuiging

Bekijk bij het kopen van nieuw gereedschap dan ook altijd of het apparaat geschikt is voor stofafzuiging. Een ander voordeel van stofafzuiging met een stofzuiger is dat de bouwstofzuiger vaak een stuk grotere stofreservoir heeft dan een zak, je kunt dus langer werken zonder steeds een zak te hoeven legen.

Welke stofzuiger op muurfrees?

Voor veel verschillende apparaten kun je de stofzuiger als stofafzuiging gebruiken. Ga je bijvoorbeeld frezen in de muur, dan raden we ook zeker aan de frees te voorzien van stofafzuiging. Bij het frezen in muren komt veel bouwstof vrij en het is handig wanneer je dit direct op kan vangen. Ten eerste bespaart je dit weer onnodig schoonmaken, maar dit is ook beter voor je gezondheid.

Voor het kiezen van de juiste stofzuiger voor een muurfrees is het wel belangrijk dat je kiest voor een bouwstofzuiger met de juiste stofklasse. De stofklasse geeft aan voor welk stof en materiaal de stofzuiger geschikt is en wat de filtratie hiervan is. Er zijn drie verschillende stofklasse: stofklasse L (filtratie van >99%), stofklasse M (filtratie van >99,9%) en stofklasse H (filtratie van 99,995%. Omdat er heel fijn stof vrij komt bij het frezen van muren raden we dan ook aan om minimaal een bouwstofzuiger te kiezen met een stofklasse M. Hieronder zie je twee stofzuigers die je kunt gebruiken op een muurfrees:

Makita VC4210M

Makita VC4210M

Stofklasse M

De Makita VC4210M is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil, water en as. Dit model is te gebruiken zowel met zak als zonder zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse M en is daardoor geschikt voor het opzuigen van fijne bouwstoffen en onschadelijke materialen, de stofzuiger heeft met deze stofklasse een filtratie van >99%.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€655,00)
coolblue.nl (€687,00)
Laatst gecheckt: 14 juli 2024 - 22:07

Metabo ASR 35 H ACP

Metabo ASR 35 H ACP

Stofklasse H

De Metabo ASR 35 H ACP is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil en water. Dit model is alleen te gebruiken met zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse H en is daardoor geschikt voor het opzuigen van schadelijke stoffen, de stofzuiger heeft met deze stofklasse een filtratie van 99,995%

Verkrijgbaar bij

bol.com (€844,48)
coolblue.nl (€915,99)
Laatst gecheckt: 14 juli 2024 - 22:07

Heb je nog geen muurfrees dan is het ook belangrijk dat de frees geschikt is voor stofafzuiging. Dit kun je simpelweg gewoon zien of de frees een stofuitgang of zak heeft of door in de webshop te kijken of het apparaat een aansluiting voor stofafzuiging heeft. Bekijk hier verschillende muurfrezen die je kunt gebruiken met stofafzuiging van een stofzuiger.

Welke stofzuiger voor gips?

Naast het frezen wil je een muur ook weer glad maken en dit doe je met een schuurmachine. Ook hier is weer belangrijk dat je weet dat je werkt met erg fijnstof en wanneer je dit inademt kan dit schadelijk zijn. Kies daarom ook hier weer voor een bouwstofzuiger met minimaal stofklasse M. Bescherm jezelf ook altijd tegen het inademen van stof door gebruik te maken van FFP3 stofmaskers.

Het is zelfs verplicht van de Arbo om watertoevoer of stofafzuiging te gebruiken bij het bewerken (boren en zagen) van beton, gasbeton en kalkzandsteen. Ook raden ze aan om stof en gruis op te ruimen met een stofzuiger. Gebruik geen perslucht of bezem voor het opruimen van het stof.

Naast dat een bouwstofzuiger zorgt dat de ruimte schoon blijft en alle het stof opgevangen wordt, zorgt goede stofafzuiging ook voor een langere levensduur van het schuurpapier. Doordat stof snel verwijderd en weggezogen wordt blijft dit niet hangen onder de schuurvoet. Wanneer dit wel onder het schuurvoet blijft hangen slijt het schuurpapier veel sneller. Check dus ook altijd bij het kopen van stofzuiger voor gips naar de stofklasse en zuigkracht, hieronder vind je een geschikte stofzuiger voor stofafzuiging schuurmachine.

Metabo ASR 35 H ACP

Metabo ASR 35 H ACP

Stofklasse H

De Metabo ASR 35 H ACP is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil en water. Dit model is alleen te gebruiken met zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse H en is daardoor geschikt voor het opzuigen van schadelijke stoffen, de stofzuiger heeft met deze stofklasse een filtratie van 99,995%

Verkrijgbaar bij

bol.com (€844,48)
coolblue.nl (€915,99)
Laatst gecheckt: 14 juli 2024 - 22:07

Welke stofzuiger voor houtbewerking?

stofzuiger voor houtbewerking
Geen goed voorbeeld, maar zo ziet een stofzuiger voor houtbewerking eruit.

Ook voor het frezen en zagen kan het handig zijn om gebruik te maken van een bouwstofzuiger. Kies dan ook hier weer voor een bouwstofzuiger met een geïntegreerde contactdoos. Het voordeel hiervan is dat je de stofzuiger en zaagmachine gewoon op zijn plek kan laten staan. Wanneer je dan een stuk je moet zagen activeert de bouwstofzuiger automatisch de stofafzuiging. Klaar met zagen dan zet de stofzuiger zichzelf weer automatisch af.

Voor houtbewerking heb je minder fijne stof dan bij het schuren of frezen in beton. Je kunt daarom in dit geval kiezen voor een stofzuiger met een lagere stofklasse, bijvoorbeeld stofklasse L. Bouwstofzuigers met stofklasse L zijn dan ook een stuk goedkoper dan stofzuigers met een hogere stofklasse. Hieronder vind je een goede stofzuiger voor houtbewerking, dit model heeft een stofklasse L en is voorzien van een geïntegreerde contactdoos. Ook heeft de stofzuiger een groot stofreservoir van 34 liter, hierdoor hoef je niet vaak het reservoir te legen.

Makita VC4210L

Makita VC4210L

Stofklasse L

De Makita VC4210L is geschikt voor de professionele klusser. Deze bouwstofzuiger is geschikt voor het opzuigen van allerlei vuil, water en as. Dit model is te gebruiken zowel met als zonder zak. De stofzuiger heeft een geïntegreerde stopcontact en is te gebruiken met elektrisch gereedschap. Ook heeft de stofzuiger een stofklasse L en is daardoor geschikt voor het opzuigen van eenvoudige en onschadelijke materialen en heeft daarmee een filtratie van >99%.

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€580,00)
bol.com (€649,00)
Laatst gecheckt: 14 juli 2024 - 22:07

Naast het bovenstaande model zijn er nog veel meer goede bouwstofzuigers die je kunt gebruiken voor houtbewerking of gewoon het stofzuigen van je werkplaats. Bekijk hier onze top 10 met beste bouwstofzuigers om een goed beeld te krijgen van het aanbod. Deze top 10 bestaat uit bouwstofzuigers die goed werken en goed beoordeeld worden door de gebruikers.